Domus Pacis – Horgos

Franjevačka kuća susreta i duhovnih vježbi

Domus Pacis (= kuća, dom mira) je franjevačka kuća duhovnih vježbi u vlasništvu Franjevačkog samostana iz Novog Sada (www.ofmns.org.rs) koji pripada Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu (www.ofm.hr). Kuća je započela s radom 1997. godine (osnovana 1996., osnivač fra Karolj Harmath). Prvenstveni zadatak kuće je da pruža mogućnost – pojedincima i grupama podjednako – za duhovnu obnovu i povlačenje u mir i samoću.

Domus Pacis je mjesto okupljanja za one, koje žele sudjelovati ili sami organizirati duhovne vježbe, molitvene sastanke, seminare, konferencije, forume, kulturne i slične manifestacije – koje ne vrijeđaju kršćanske vrednote. Kuća rado ugošćuje osobe koje žele obnoviti svoje duhovne snage u mirnom i lijepom prirodnom okruženju, koji se žele odmoriti, napraviti izlet, ili koji su na proputovanju, traže mjesto za noćenje, žele provoditi vrijeme u prirodi…

Kompleks zgrada koji se nalazi u divnom i mirnom prirodnom okruženju pruža mogućnost održavanja obiteljskih slavlja kao što su krštenje, krizma, imendan, rođendan, sklapanje braka i svatovi, susret prijatelja, susret školskih drugova i sl.

Zainteresiranima je na raspolaganju sedamnaest različito opremljenih soba: neke s kupatilom s toplom i hladnom vodom, neke samo s hladnom vodom, druge bez vode ali s mokrim čvorom na hodniku u neposrednoj blizine sobe. Kapacitet soba je do pedeset osoba ovisno o zahtjevima korisnika.

Kuća – s blagovaonicom za oko 90 osoba, dvoranom za oko 50 osoba, kapelicom za oko 70 osoba, s kuhinjom i ostalom

potrebnom infrastrukturom pruža mogućnost za jednodnevne susrete ili manifestacije za veći broj osoba.

Naša kapelica je posvećena Gospi od Anđela (Porcijunkula), čiji se blagdan slavi 2. kolovoza (avgusta). Crkveni god slavimo svake godine na zadnju subotu u mjesecu srpnju (julu) u prijepodnevnim satima. Na proslavu svake godine očekujemo sve naše prijatelje i korisnike.

Kuća, koja ima svoj zatvoreni parking.

Preko ljeta mjesto je pogodno i za kampiranje.

Domus Pacis je po potrebi otvoren cijele godine.

Gostima kuće je na raspolaganju i besplatan WIFI pristup internetu.

Osim mira i sabranosti potrebnih za duhovne vježbe kuća pruža mogućnost i za rekreaciju (športski teren, šetnje po ravnici, posjet ostacima crkve iz 13. st., odlazak u šumu Selevenj s raritetnim biljkama pod zaštitom ili izlet na Ludoško jezero, na Palić i u zoološki vrt, u Suboticu, u Kanjižu s banjom…)

Domus pacis leži na oko 160 metara udaljenosti od puta E-75 (Subotica-Horgoš) a pred ulazom na istom putu je i stajalište gdje na zahtjev staju međumjesni autobusi. Kuća je udaljena svega četiri kilometra od zadnjeg izlaza s autoputa pred mađarskom granicom (izlaz Horgoš-Kanjiža).

 

 

Kontakti

Adresa: Domus Pacis, Kendereši šor 36, SRB 24410 Horgoš

North 46°13’33.03″N – South 46° 8’16.47″N

East 19°58’52.65″E – West 19°51’15.44″

Broj mobiltela: 061 1490691 (+ 381 611490691)

Facebook: www.facebook.com/Domus-Pacis-Horgos